Uppteckning nummer NM-MNM1669

Titel: Från långt svunnen och ända fram på 1890-talet var det sed ……………..

Socken/stad: Skön

Från långt svunnen och ända fram på 1890-talet var det sed att när husfar eller husmor, till ålder komna barn, ja, även när en god tjänare dog, uppfördes "likgrottor". Av stör eller ribb byggdes en stomme, varå å ömse sidor inflätades så prydligt som möjligt särskilt anskaffat granris.

I det så bildade rummet anordnades en s.k. katafalk, å vilken ett vitt lakan eller en duk lades. Å ömse sidors inre hörn, sattes små bord, som likaså täcktes med vita dukar, och därpå sattes ljus i stakar, ofta tregrenade, s.k. kandelabrar av silver, vilka även kunde få gå i lån till släkt och vänner, när så önskades.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del III, sid. 117. Sundsvall 1959.